jueves, 6 de noviembre de 2008

TOTES I TOTS SOM HUMANS

Esta setmana, la cadena SER ens despertava amb una notícia cridanera: Hisenda li havia embargat la nòmina de regidor a Arturo Torró. Apareixen les primeres preguntes: com pot ser? Però Torró no tenia molts diners? Quin és el motiu del deute i de l’embargament? Perquè li embarguen just el seu sou públic de regidor? No té altres ingressos “oficials” ni saldo en cap compte corrent? Estes preguntes -sense cap resposta clara a dia de hui- tenen com a contraposició formal altres preguntes i manifestacions: Estem parlant d’un assumpte personal? La notícia va contra la intimitat del seu protagonista? Qui la filtra i a qui li interessa la notícia?

Començaré pel final: no sé qui la filtra físicament. Amb tota probabilitat, alguna persona de l’Ajuntament, com per sort o per desgràcia ha passat en tantes altres ocasions: em venen al cap publicacions de sentències, factures i informes restringits mostrats a la càmera en rodes de premsa, i fins i tot embargaments d’altres regidors (del govern i de l’oposició) en anteriors legislatures. Com a alcalde és molt complicat evitar estes filtracions, perquè és difícil limitar l’accés a la informació dels regidors i grups polítics i més difícil encara és evitar que conten les seues recerques a altres, o als propis mitjans, tot i que saben que no deurien fer-ho perquè estan sotmesos a guardar discreció d’allò que coneixen per raons del seu càrrec.

I a qui l’interessa la notícia? El fet en qüestió de que Torró tinga la nòmina embargada li interessa, en primer lloc i en primícia, a un mitjà de comunicació amb 75 anys d’experiència en Gandia, i després, a tota la resta de mitjans sense excepció que es fa ressò de la mateixa: Levante, Las Provincias, El Mundo, El País, etc. Per què? Perquè, com a mitjans de comunicació, interpreten que és notícia. Creuen que els ciutadans de Gandia tenen dret a saber quan un sou d’un regidor que es paga dels impostos dels propis ciutadans ha sigut embargat i per quin motiu.

Ara, alguns diuen: “La notícia no hauria d’haver eixit; és una poca vergonya, una altra maniobra de desprestigi”.
Però jo em pregunte: No és cert que Torró devia 4000 euros a Hisenda? Eixe deute li l’ha provocat algun adversari polític? A més, si és tracta d’un fet sense importància - “d’algo habitual i d’una tonteria”, com diu el propi Torró - perquè estan tan afectats, tan indignats i tan ofesos? Sé que, quan passen estes coses, l’afectat es posa com una moto, els seus partidaris es disgusten i s’exciten i canalitzen la seua ràbia cap al missatger i cap als adversaris polítics. Es diu impotència. L’ única cosa que demane és que, com que en política no ha de valdre tot, no es col•loque la família (ni la pròpia ni la dels demés) en mig d’una polèmica política.

Des d’ací, vull expressar la meua solidaritat amb els professionals que, per exercir la seua llibertat de premsa, puguen estar rebent acusacions velades i pressions per haver fet públic un fet noticiable. A mi també m’apunten i estan fent-me arribar anònims, dient-me les mil “perreries” i desitjant-me un infern per a mi i el meu entorn. (Se’n passeu molt, xicons).

Els que em coneixen saben que no tinc por. Fa temps vaig triar ser valent, i és més, em fa molta pena tractar amb fanàtics.
Crec que el Sr. Torró, com a responsable del PP, fa un flac favor a la societat no acceptant cap crítica política, intentant amagar els fets, acusant a tot el que pilla per davant i parlant d’assumptes familiars per a provocar l’excitació dels seus fanàtics.
En compte de donar una explicació clara, completa i convincent, ha triat fingir-se víctima, encara no se sap ben bé de que...
Arturo Torró, com era la seua obligació, diu que ja ha pagat el deute. Si no vol dir res més al respecte, per mi perfecte. Simplement ha de ser conscient i saber que, a partir d’ara, tindrà més difícil, almenys en temes d’Hisenda, donar lliçons al demés de com ser un bon gestor. El ben cert és que tots errem perquè, al cap i a al fi, totes i tots som humans.
Fins demà
Share/Bookmark

12 comentarios:

Anónimo dijo...

I tu que eres????, tu que has sacado a tus hijas mas que la Pantoja en el hola, ahora de que palo vas, se que no lo vas a publicar, pero que lo sepas

Señor Marron dijo...

Muy bien expuesto.
Sólo tres cosas:
- Hace tiempo que esto se veía venir y creo que es sólo el principio de un ventilador que empezará a escampar "cosas".
- Si alguien a filtrado eso hay que cazarlo porque creo que eso es un delito.
- El día que pilles a uno de esos anónimos dale mi dirección y que se pase también por mi casa. Que triste es tener un alcalde amenazado.

Browner...Seguro? dijo...

Encara estant d'acord en el fons de la qüestió, crec que no hauries d'implicar-te en aquest tema ni per a opinar, és EL SEU problema i d'hisenda, i en tot cas dels seus votants si es volen fiar d'ell o no.

però crec que TU aquí en el teu blog no hauries d'opinar sobre aquest assumpte.

Encara que em figure que les barbaritats que t'hauran dit segurament t'has sentit obligat a respondre.

Browner...Seguro? dijo...

Por cierto... el tonto anónimo ese que te compara con la Pantoja.. hay que ser cortito.... que quieren que no pasees por Gandía con tus hijas o qué?.. Luego viene el otro y critica que pasees por playas fuera de Gandía, ya les vale... que gentuza y que pocas luces, aunque bien visto si lo único que te pueden criticar es que pasees con tus hijas debes de estar muy orgulloso.

Señor Marron dijo...

Vamos a ver, un poquito de por favor...
a) Estoy con Browner con que en este tema, deberías de haber pasado.
b)Seguro que te han dicho de todo (a mí también me mandan recordatorios) pero si alguien ha pasado la línea creo que tenemos policía judicial para estos casos.
c)Al cenutrio de la pantoja hay que decirle que uno puede estar orgulloso de su familia sin que eso las convierta en vedettes.
d) desde que llegó Arturo I el conquistador todos estamos entrando en el lado oscuro, ¿nos conviene?...

Anónimo dijo...

Si te hubieran embargado tu sueldo como alcalde por una deuda tributaria, que crees que hubiera hecho Torro? consideraria que es algo privado? defenderia que es una tonteria que le puede pasar a cualquiera?
No quiero ni pensar de lo que seria capaz.
Es increible la POCA VISION i el cinismo que tiene este hombre.

Anónimo dijo...

Que curioso... buscando en hemeroteca, he encontrado una entrevista que le hicieron a Torró en una publicación Argentina en agosto de 2007 (sale en clarin.com). El periodista encabeza así la entrevista (literal): "Arturo Torró tiene una curiosa manera de explicar sus habilidades en los negocios: "Robo un poco de todos lados", dice entre risas.Lo cierto es que este valenciano combina en Argentina la venta de anteojos con la exportación de ataudes"
Nada, que no lo digo yo, que lo dice él: "Robo un poco de todos lados".... Ay, madre mía, que la boca nos pierde...

Anónimo dijo...

Arturo esta consiguiendo su objetivo y es que nadie hable de Mut, ahora si solo hay dos enfrentados Orengo y Torro, no es tan tonto como parece. Amigo Orengo vas mal asesorado, te has derechizado y lo vas a pagar en las urnas, Mut como ya te dijo Torro es un juguete roto, en tu partido hay voces que deberias escuchar.

Anónimo dijo...

no hombre no a Mascarell salió en el BOE y creo que nadie ha dicho absolutamente nada. ó me equivoco. Lo que ocurre es que "cree el ladrón que todos son de su condición".

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...

Crec que hem perdut el nord: és veritat que el sou de regidor de Torró ha estat embargat per l'agència tributària? Si. És normal que el seu cas interesse més a la ciutadania que si es tractara de qualsevol altra persona anònima atés que està ocupant un càrrec públic i que inclús haguera pogut arribar a ser el màxim responsable i gestor dels recursos de l'Ajuntament? Si. És veritat que aquest tipus de notícies sempre han acabat filtrant-se, ja foren els afectat d'un costat o de l'altre, precisament perquè són polítics? Si. Doncs, com es menja que un tio que ha deixat de complir amb les seues obligacions tributàries encara acabe sent la víctima i l'Alcalde el culpable? No entenc res.

Anónimo dijo...

¿Pero como tiene el cinismo de hacerse la víctima a costa de su propia hija? ¿Quién ha atacado o ni siquiera hablado de su hija? ¿Vale la pena involucrar a tu propia familia sólo para desviar la atención? Ahora resulta que uno no paga, la hija se entera, le pide explicaciones y pasa de ser un estafador a un pobre desgraciado. La cuestión es que si él fuera buena persona, buen gestor y pagara, posiblemente la hija sentiría orgullo por él en vez de vergüenza.