sábado, 23 de mayo de 2009

LA PROTECCIÓ DEL PATRIMONI


En els últims dies, he tingut moltíssims comentaris a este blog demanant educadament la protecció i/o “salvació” d’un immoble en el barri de Santa Anna de la família Romaguera. Per respecte i consideració cap a tots vosaltres i els vostres comentaris, vos donaré la meua opinió de l’assumpte.
Recentment, una associació va iniciar una campanya per a salvar l’alqueria de Romaguera. Argumenten molt i molt bé enmig d’alguna que altra desqualificació global a este govern. Invoquen el valor compartit de la preservació del patrimoni i l’apliquen d’una manera quant menys un poc forçada a este immoble concret. Pot ser la intenció és convertir-lo en un símbol, amb independència de quin siga el seu valor patrimonial real.
Quina bona ocasió tinc, com alcalde, per a demostrar la sensibilitat personal i del govern que presidisc en esta legislatura, cap a la protecció del nostre patrimoni, salvant el primer símbol triat per l’associació Arc de Mig Punt, quan l’anterior govern de progrés el va condemnar a mort (temptador per a un polític de conveniència).
Però, en cas contrari, si no atenem als requeriments fets per esta associació i alguns de vosaltres, quedarà demostrat que som uns assassins del patrimoni per no preservar un edifici que “possiblement” tinga algun valor. La rajola depredadora, insensible i especuladora destrueix el nostre patrimoni.
Per a començar a aclarir conceptes: la urbanització que està executant-se és pública, la fa l’Institut Valencià de la Vivenda (IVVSA) per conveni amb l’Ajuntament de Gandia i té un caràcter marcadament social. És a dir, ha d’acomplir la finalitat de regenerar socialment la barriada tradicionalment més castigada de Gandia per marginació social. Hem fet l’impossible per a que els futurs jutjats s’ubiquen en este PAI, perquè volem que tinga motor social. A més, farem tres ponts amb finançament públic per a que la nova Santa Anna tinga una relació fluida amb la resta de la ciutat.
Fins on sabem, l’Alqueria de Romaguera és una alquerieta que està en molt mal estat. En l’anterior legislatura, es va considerar que no tenia suficient valor patrimonial ni històric per a salvar-la. A més, la futura urbanització la deixaria enfonsada dins d’una zona verda, que seria inundable.
No obstant, ara ho tornarem a estudiar de nou, amb més sensibilitat si cal i amb més estudis i informes. Vorem de nou si hi ha alguna cosa que paga la pena conservar. Si és així, mirarem cóm fer-ho per a que siga compatible amb el desenvolupament social de Santa Anna, que vol deixar de ser un barri degradat.
Si no és així, ho hem de triar, la tombarem. Volem protegir, conservar i donar-li ús al nostre patrimoni. Però este ho ha de ser i ha de fer-se des de la responsabilitat.
Ho sent per alguns, he triat no ser un polític de conveniència.
Fins demà.
Share/Bookmark

10 comentarios:

Señor Marron dijo...

Lo que hay que hacer es tumbarla de una vez por todas. No entiendo que volváis a hacer un estudio y hables de mirarla con más sensibilidad ???. De esa manera lo único que hacéis es darle coba a todos esos del medio punto que ya sabemos todos a lo que juegan y para quién lo hacen.
Creo que habéis vuelto a demostrar indecisión y falta de control del tema y, con esta van... DEMASIADAS.

Anónimo dijo...

No sé si tiene valor patrimonial o es una campaña política de los nacionalistas, o las dos cosas, pero me gusta que mi alcalde lo vuelva a estudir sin complejos ni prepotencia para poder hacer lo que se considere mas correcto.
Es una lección de sensatez y humildad poco habitual en los políticos. Pase lo que pase, Enhorabuena!

Lluís dijo...

Jo crec que l'Alquerieta de Romaguera no té quasi ningun valor arquitèctonic. Jo us convide a que la visiteu i veureu en l'estat lamentable que es troba, i podreu comprovar, in situ, que no té cap valor arquitèctònic.
Als del Arc de Mig Punt ja els coneixem tots, volen aconseguir mitjançant una Associació Cultural, allò que les urnes els han llevat...
Endavant amb el Pla de Santa Anna que falta li fa...

Anónimo dijo...

Com podeu demanar sensibilitat a l'alcalde si no esteu demostrant-la cap al patrimoni o fins i tot per a les persones d'Arc de Mig Punt. Mireu, només perquè un grup de persones es preocupen, de forma gratuïta i desinteressada,perquè els nostres fills tinguen futur, també des del punt de vista patrimonial, només per això ja mereixen un respecte. No se suposa que sou socialistes ?????
No ho és Carmen Alborch a València ????

I si Romaguera està en un estat lamentable serà perquè s'haurà consentit l'expoli, no ? Jo sí l'he vista per dins abans que la condemnaren. Informeu-vos abans, per favor.

Què passa si es demostra que l'alqueria és del XVII o posterior (perquè valor ja té només com a testimoni de l'arquitectura rural)
demanareu disculpes ????

A mi no em calen, demaneu-li-les als vostres fills.

I PER FAVOR, RESPECTEU LA INDEPENDÈNCIA DE LES ASSOCIACIONS O HAUREM DE PENSAR MAL DE TOTS ELS COL·LECTIUS ON HI HA MEMBRES DEL PSOE...

Gràcies

Trajin Trajano dijo...

¿Donde estabas entonces... cuando tanto te necesité? Cantava el Ultimo de la Fila

On estava el Bloc en la pasada legislatura per a protegir l'Alqueria??

La Torre dels Pares si que es una bona inversió en patrimoni, la alqueria potser ho era fa un tmps, abans que el vandalisme es fera amb ella

Browner...Seguro? dijo...

No me puedo creer que no existan especialistas "imparciales" que realmente digan si merece la pena salvarla o no, ¿estarían las dos partes dispuestas a aceptar el dictamen de estos especialistas?, y de verdad como dice el ultimo comentario, donde estaba "moyeta" cuando se aprobó el PAI, no sabe el Bloc el daño que le está haciendo este señorito y el de bellreguard que lleva de la mano, que pena de bloc, que diferencia ¿donde está Emili y compañía?, que vuelvan YA.

Anónimo dijo...

Deus ser l'alcalde que més pendent está de l'oposició de tota València.

Àlex Ruiz dijo...

Benvolgut alcalde, en primer lloc agraïr-li que s'hagen encetat els informes oficials per determinar el valor patrimonial de l'Alqueria, en segon lloc manifestar-li, crec que no pot haver ningú en contra, la meua satisfacció perquè s’haja mamprés ja el desenvolupament tan esperat per a santa Anna. Un barri marginat i marginal, però ben especial, que ja de ben menut trepijava quan des del desaparegut col·legi Crist Rei al qual vaig fer l'EGB ens duien al camp de futbol d'aquest barri. No sé si sabrà que per arribar fins allí haviem de travessar el barranc i entrar per l'Alqueria, i sempre en el record em quedarà una dona major que curiosament sempre ens topàvem agranant el "carrer de l'alqueria de Romaguera" i ens rebia amb un bon dia o bona vesprada "bonicos". Ja veu, coses d'aquelles del sentiment són les que hi perduren. Jo no sé establir fins on ha d'arribar el "valor patrimonial" d'alguna cosa, en aquest cas un immoble, perquè puga ser arrancat de la nostra vida diària per permanéixer en el record o en una placa, però sí sé que tot allò que ens ha dut a ser el que hui som mereix un respecte, igual que s’ha fet amb el Palau, la Seu o la casa de Cultura. Però en aquest cas evidències de “valor patrimonial” hi ha. Ja són massa les coses que han desaparegut de la nostra ciutat per conduir-la a un futur uniformitzat i uniformitzador al qual se’ns ha abocat en pro de jo no sé ben bé quin progrés. Però no sols exemples ja ben coneguts com el palau del marqués del Vasto, la casa del gel, o els més recents de la Pilarica entre d’altres. Si no elements tan bàsics com sèquies, sènies o aquesta mateixa Alqueria.
S’ha utilitzat en tot aquest temps multitud d’arguments per no prendre seriosament, fins ara, la protecció de l’Alqueria de Romaguera (una alqueria per cert, fins el mes de març sense anar massa lluny, en perfecte estat, un estat francament malbarat hores d’ara pel vandalisme comés en les darreres setmanes d’abandonament), arguments desmuntats un per un. Reconeix vosté que l’Alqueria es troba en una zona verda, encara que afegeix que inundable, cosa que per allò que jo sé ni quan el desbordament del barranc al seu pas per Beniopa va ocórrer, molt menys hui amb el barranc canalitzat. També se n’ha parlat de la “descontextualització” de l’Alqueria en referència a la futura urbanització, i jo em pregunte: està descontextualitzada la Seu, o potser el Palau?
Diu vosté que l’anterior govern de progrés la va condemnar a mort, si no recorde malament vosté n’era també l’alcalde i el seu partit el que tenia les competències per protegir el Patrimoni, però pense que tan se val, aleshores o hui “mai no és tard si la dita és bona”, diuen.
Tan sols fer-li saber que espere i desitge que, si els informes oficials ho corroboren, puguem continuar gaudint en la nostra ciutat d’un exemple d’allò que vam ser, i si he d’agrair-li la seua sensibilitat i la del seu govern envers el nostre Patrimoni, cregam que ho faré, encara que pense que és, entre d’altres com ara el desenvolupament de santa Anna, la seua obligació i la nostra per no acabar morint entre blocs de ciment matemàticament enquadrats. Gràcies.

Anónimo dijo...

EN CASI TODOS LOS PARTIDOS HAY CORRUPCIÓN, EN EL PSOE, EN CIU, EN IU, EN EL GIL, EN PNV, ETC, EN CASI TODOS, SON UNA

CUANTAS MANZANAS PODRIDAS, NO SON EN GENERAL, PERO EN EL P.P. ES UNA ENFERMEDAD, UN VIRUS, ALLÁ DONDE MANDA ES

CORRUPCIÓN, SOBRE TODO CON LA CONSTRUCCIÓN, YA SEAN LOS P.A.I.S. CON SUS XANXULLOS DE CADA PUEBLO O CIUDAD, LOS

SOBRECOSTES DE OBRAS PUBLICAS, CON LAS SOBREVALORACIONES DE LOS SUELOS, LAS FACTURAS FALSAS, LAS REVALORIZACIONES

DE LO RURAL A URBANO, ETC, ALLÁ DONDE MANDAN HAY PROYECTADO UN PAI CON SU CAMPO O CAMPOS DE GOLF, SUS CHALETS

DE LUJO, SUS HOTELES, SUS MANSIONES, ES INCREIBLE, ¿Y CUANDO EN 2 O 3 AÑOS SE TERMINEN ESOS PAIS QUE?, ¿MÁS PAIS AL

LADO DE LOS OTROS PAIS? ¿Y CUANDO TERMINARÁ ESTO?, CUANDO YA NO QUEDE SUELO LIBRE DONDE CONSTRUIR?, ES UNA

VERGUENZA, CONSTRUIR PARA AMASAR GRANDES FORTUNA, CONSTRUIR CONSTRUIR, CONSTRUIR, ¿CUANDO ACABARÁ ESTA

LOCURA?, AHÍ ESTÁ LA CORRUPCIÓN SOBRE TODO LO DEMÁS, LO MEJOR QUE SABEN HACER ES OCULTAR TODA LA CORRUPCIÓN QUE

LES ENSUCIA, EL ROLDÁN, EL RUBIO, LA SALANUEVA EN TIEMPOS DE GONZALEZ TAN SOLO ERAN UNOS LADRONES CHAPUCEROS,

ESTOS DEL P.P. SON LADRONES DE GUANTE BLANCO, SABEN COMO ROBAR, COMO DEFRAUDAR, COMO ESCONDERLO, Y SI LES PILLAN

NO PASA NADA SOLO UN PAR DE AÑITO EN PRISIÓN SI LES PILLAN Y DESPUES A DISFRUTAR DEL FRUTO MADURO CONSEGUIDO, LA

VERGÜENZA NO LA TIENEN Y UNA VEZ LOS PILLAN YA LES DA IGUAL TIENEN EL FUTURO ASEGURADO PARA ELLOS Y SUS FAMILIAS

DURANTE 100 VIDAS, ¿Y AUN LES SEGUIMOS VOTANDO? QUE VERGÜENZA PARA LOS HUMILDES, LOS TRABAJADORES, LOS

CURRANTES DE ESPAÑA VOTAR A ESTOS RICOS, ¿COMO ES POSIBLE QUE ESTEMOS TAN CIEGOS PARA VOTAR A ESTOS ESTAFADORES Y

CORRUPTOS DEL P.P.......

Anónimo dijo...

LO DE LA CENSURA ES PARA EL BLOG DE TORRO QUE NO PUBLICA MIS COMENTARIOS, ME LOS CENSURA E IGNORA Y HABLAN DE DEMOCRÁCIA?
JAJAJA, NO SE PUEDE CRITICAR A ESTE SEÑOR EN SU BLOG, EN CAMBIO LAS ALABANZAS, MAMONERÍAS, LAMEPIÉS, Y LOS COMENTARIOS AFINES SI QUE LOS EDITAN VAYA TIO DEMÓCRATA, BA...NO HI HA SEBO...