viernes, 28 de noviembre de 2008

LA CRISI FINANCERA I ECONÒMICA MUNDIAL

Esta setmana, en la Gala de FAES, vaig realitzar un discurs on feia referència a la economia i el paper que hem de jugar els actors de les administracions públiques. Si em permeteu, hui m’agradaria transcriure-vos part del meu parlament.
No crec que esta siga la crisi d’Orengo, ni de Camps, ni de Zapatero: i, si molt m’apureu, tampoc és la crisi de Bush...Mes bé crec que la falta de Govern, o la falta de un Govern Mundial o Global, ens ha abocat a una situació complicada i difícil a moltes empreses i a moltes persones arreu del món, que també està afectant durament a Gandia i a la seua comarca, sobretot i especialment a aquelles persones que perden el seu lloc de treball.
Els indicadors macroeconòmics, a excepció de l’IPC, semblen no voler donar-nos treva; a l’octubre hi havia a Gandia 1.744 persones aturades més que fa un any.
L’Ajuntament de Gandia, està decidit a fer-li front a la crisi, des de la responsabilitat, però amb valentia i sense por. Tenim la immensa ambició de posar-li proa a l’huracà financer utilitzant tots els instruments públics i privats disponibles amb un únic objectiu: que esta ciutat no es pare.
Som molts els que tenim plena confiança en la ciutat i el seu futur, i pensem que les potencialitats de Gandia - el clima, la ubicació geogràfica, els serveis públics que ens donen seguretat, el benestar, la formació, o la cultura pròpia i caràcter amable i emprenedor de la gent- fan i conformen el nostre valor més preat: la qualitat de vida que entre totes i tots hem aconseguit fins el dia de hui.
Des del govern, estem duent a terme programes amb efectes socials i econòmics reals, com ara: SOS Vivenda, la reforma de Pla General d’Ordenació Urbana per a afavorir les promocions de vivendes de VPO; o projectes socials d’una envergadura extraordinària com el de la construcció del nou barri de Simancas. A més, anem a adquirir massivament vivenda per convertir-la en vivenda protegida de lloguer. Amb estes mesures volem, al temps que aliviem la crisi, garantir que totes les persones tinguen accés a una vivenda digna. Estes mesures, acompanyades de plans d’ocupació, són la punta de llança d’una política sòlida de millora i de manteniment del benestar social de les gandianes i els gandians també en temps ben difícils.
Crec que ja no estem en els temps per a permetre’ns tonteries i per a donar-nos “gustos al cos”. En matèria econòmica, cal treballar conjuntament en la mateixa direcció i amb el mateix ànim, i ben lluny de les lluites polítiques partidistes i estèrils, a les que tant a sovint ens estem acostumant.
El pessimisme no pot ser mai el remei davant d’una situació financera i econòmica adversa. La baralla contínua entre partits polítics i entre les administracions públiques, tampoc.
Amics i amigues, l’obligació de l’Alcalde de Gandia és aportar solucions i sumar esforços, quan més millor. I poden vostès estar ben segurs que en eixa tasca estaré centrat i treballant sense descans. Per difícil que alguns m’ ho posen.
Fins demà.
Share/Bookmark

23 comentarios:

Carlos dijo...

Hola,
Yo también creo que esta crisis no es local ni regional, sino global.
Pero el motivo de la crisis creo que ha sido uno ya viejo: "la avaricia rompe el saco". Ha habido gente que ganaba dinero, pero quería más, quería más..., hasta que al final explotó la burbuja.
A ver si con el plan que ayer propuso Zapatero, lo de dar dinero a los ayuntamientos para generar empleo, se puede sobrellevar lo que queda de crisis (espero que no sea mucho más).
Saludos.

Browner...Seguro? dijo...

Doncs no és per no-res però amb l'ajuda que reps del president de FAES dient als quatre vents que no es pot muntar una empresa a la Safor, dient que per a ell seria molt més rendible anar-se A València, i amb l'ajuda d'empresaris com els quals últimament estan venent i deslocalitzant quan no tancant les seves empreses, apanyats estem, ara això sí, ara que vinga l'ajuntament o el govern i resolgui els problemes de l'habitatge, que inverteixi en infraestructures i que done treball als desocupats, però quan s'omplien les butxaques d'euros, llavors no, llavors calia ser lliberarls i deixar que les empreses decidissin les seves estratègies i els seus negocis, ara que vinga “papa estat” o “papa ajuntament” i resolgui el meu problema, però això sí, el meu iot i el meu xalet que no m'ho toquin, i dintre de cinc o sis anys si la construcció torna a ressorgir aquests mateixos que avui es fan els bojos i volen ajuda, exigiran a l'ajuntament que deixi de llogar barat o de ficar-se en el seu negoci, l'ajuntament a governar la ciutat i els negocis per a ells, ho veurem, estic convençut, però anem Alcalde endavant amb les idees i a aconseguir entre tots que aquesta crisi sigui més suportable a pesar de totes les traves i problemes que va a posar l'oposició per a intentar guanyar algun vot.

Anónimo dijo...

En FAES hay un ambiente extraño con el presidente jugando a político del PP.
Los jovenes que tenemos empresa no somos ni de lejos, socialistas , pero no nos gusta la política del PP si todo lo que hacen es, para que fracase el ayuntamiento de gandia.

Anónimo dijo...

Alcalde si esta crisis no es ni de bush, ni de zapatero ni de camps ni de usted, ¿por qué tengo Yo que perder mi trabajo?
Hace unos meses le escribí contándole que había perdido mi empleo y no me publicó la entrada. Hoy mi vida sigue no igual, sino peor, ya que tengo más deudas.
Pero lo que me indigna es que Ustedes creen que haciéndose la foto, ya está todo solucionado. Yo lo que necesito es trabajo, no caridad, y perdóneme, pero usted y el partido que representa son los responsables de esta situación, nadie más. Aunque usted pueda pensar que la culpa de la crisis la tienen en marte.

marta garcia dijo...

Totalmente con el último comentario. Sr. Orengo, usted llega tarde, muy tarde los trabajadores y trabajadoras de Faus lo veiamos venir desde hace mucho tiempo, concretamente desde la venta, y usted ahora pretende hacerse la foto para quedar bien. No está bien, hombre, no, eso es jugar con las personas.

Pere dijo...

Bé, ací el que escriu ja li ha agafat també la crisi per davant.

A banda d'això: el model de política d'habitatge de l'Ajuntament no m'agrada, ja ho he dit altres vegades i ho reitere. No em sembla just que entre tots paguem als constructors l'stock brutal d'habitatges que tenen i al que no li poden donar eixida per culpa de "la crisi". Que se'ls mengen amb creïlles!! Habitatges de 90 m2 a 200.000 € comprats per l'Ajuntament per a posar-los a lloguer? Ho dic ben clar i ben alt: XANXULLO!!

No és molt més lògic i raonable que l'Ajuntament faça directament les promocions i les pose a la venda, o al lloguer, a preu de cost?? Què pot costar cada habitatge, 60.000 € en el pitjor dels casos?? VEIG UN ESTALVI CONSIDERABLE PER A LES ARQUES PÚBLIQUES. I no es premiaria l'actitud de les constructores que han provocat aquesta bombolla de preus, ni molt més se'ls salvaria el cul adquirint públicament uns béns que el consumidor ja no està disposat a pagar o que directament no pot.

I que no em diguen que açò són històries d'il·luminats, perquè aquest model s'ha dut a terme amb excel·lents resultats en xicotets ajuntaments d'Andalusia i Extremadura (això sí, amb governs locals "alternatius").

I si es vol adquirir l'habitatge ja construït... que fixe el govern un preu RAONABLE, i si no traguen... a expropiar!! Només amb que expropien al mateix preu el m2 que els habitatges expropiats afectats per PAI o per carreteres, mira tu si eixira rentable! A quan estan pagant-li el m2 als propietaris de l'alqueria de Romaguera, per exemple?

Però perquè he d'estar jo predicant amb el desert, quan el senyor alcalde, i qualsevol que tinga dos dits de front, ja sap açò massa bé? Beneïda innocència...

José Manuel Orengo Pastor dijo...

Magnífica, valenta i revolucionària la mesura de Zapatero. A Gandia li toquen 13.000.000 d'euros. Per a fer infraestructures i crear ocupació.
Aço és històric per a les ciuatas i es notarà segur a tots el municipis, sense exclussions polítiques de cap tipus.
Per cert, aprofitant l'avinantesa; els pisos que comprem serà a preu al voltant del modul VP, i per tant, estarien per baix de qualsevol tasació i per tant, per baix del preu d'expropiació.
A més, convertim vivenda lliure en vivenda protegida. I a més rebem les subvencions oportunes de l'Estat i la Generalitat, que ens permet traure lloguer entre 300 i 400 euros/ mes pis de luxe amoblat.
No perdem diners, però tampoc és un negoci,( per això no ho fan els promotors) simplement és una mesura valenta i amb efecte social real.
L'avantatge:no cal esperar 3 o 4 anys per a tindre la nova vivenda protegida disponible, i no cal que tingués accès a crèdit bancari, ( (Ni l'ajuntament ni el ciutada).
Sincerament crec que no està malament. Simplement tornem a obrir cami enmig de la selva.

Sur.Oeste dijo...

Gracias Orengo por hacer todo lo que está en tus manos para a yudar a los que más necesitan de vosotros.
Gracias de todo corazón por impulsar una actividad orientada a favorecer los que menos tienen, aunque a este paso seremos todos.
Pero bien, adelante con la actividad de dar trabajo a parados, estos a su vez generan trabajo, y no te preocupes por el PP, ya nosaben por donde salir de su mísera voluntad de generar el caos.
Sur-Oeste

JA Hidalgo dijo...

Hace escasamente un año, trabajaba en faus por turno, después hacía horas, en lo que se denomina una segunda actividad. Vivía en un adosado, vivía con mi mujer y mis hijos, dentro de lo que cabe bien. Hoy, no tengo segunda actividad y mi puesto peligra. Y usted se atreve a hablarme de la crisis?
Me parece muy bien lo de los pisos, ya que seguramente tendré que acabar así.

Le tengo que dar la enhorabuena o la culpa?
Usted me da una solución, que yo no quiero, pero que quizá en un momento dado la tenga que necesitar (no hace falta que le cuente el aumento de la cuota del banco. Pero lo que sí tengo claro es que se van a perder muchos puestos de trabajo por culpa de zapatero, lo quiera creer usted o no.
Creo que marta no se equivoca y que llegas tarde. Lo de faus se veía venir.
Ahora lo que también tengo claro es que si he de malvender mi adosado, y pagar un alquiler como tu me propones, habrá un momento que ya no me dé para pagar el alquiler, entonces que les digo a mis hijos?
Yo necesito un trabajo, no un piso de alquiler.
JA Hidalgo

Anónimo dijo...

Bé, molts diners per als ajuntaments, però que no ens coste mes l'espart
que l'escura, és a dir, a veure si ara hem de crear altra empresa publica
i entre local, mobiliari, gerent, administratius etc ...
se'ns va tot o quasi tot.

Una salutació.

TARRES dijo...

Esto es de risa . Vamos a ser breves , y asi se entendera mejor :

1)El anónimo que dice que la culpa o los responsables de que él haya perdido su empleo es del alcalde y del partido que representa , es que sintiéndole mucho algo muy grave le falla . Y no me extenderé más porque no vale la pena intentar añadir mas a tal barbaridad.

2) La marta garcia , mas de lo mismo.Si te haces la foto , porque te la haces y si no te la haces ,porque no te la haces. Mas seriedad , por favor y mas argumentos.

3)A JA Hidalgo , le diria si de verdad se ha releido lo que ha escrito. Porque no se donde esta escrito o acordado que un ayuntamiento con su alcalde a la cabeza se tenga que preocupar de los gastos e inversiones que hagan los particulares .
Como tampoco donde esta escrito que una corporacion municipal tenga que velar por si usted trabaja en una empresa o en otra , o si hace horas extras o no.

Y por favor sean serios , señores del PP , que es eso de que si se pierden puestos de trabajo , la culpa es del Sr Zapatero. Pregúntele a los abanderados de la economia de mercado libre como ANSAR Y BUSCH y tendran la respuesta de adonde hemos llegado.
O preguntele mejor a Paco Camps si con su modelo de construccion y de grandes eventos , es el que ha generado mas paro en esta comunitat que en toda España .Que ha hecho CAMPS , si no crear peones de albañil y camareros que ahora van al paro y no ha ayudado en nada a la INDUSTRIA.

No lo olvideis , todo esto se venia venir, pero CAMPS y su CONSELL estaban muy ocupados en vender HUMO , para que los votarais y en vender que esta COMUNITAT era LA CAMPEONA DE TODO , y ya veis TODO MENTIRAS , pero vosotros a VOTARLOS A ESTOS DEL PP . SEGUID ASI, SEGUID Y DE PASO SI MAÑANA SALE EL SOL O SI LLUEVE ,LA CULPA ES DE ZAPATERO Y DE LOS SOCIALISTAS.

SERIEDAD . MAS SERIEDAD .MENOS MANIPULACION. MENOS MENTIRAS.¿OS ACORDAIS DE CASCOS QUE DIJO QUE SI LA VIVIENDA SUBIA Y SE PAGABA ERA PORQUE LA GENTE TENIA DINERO? .

Browner...Seguro? dijo...

Posats a parlar de la compra dels 15 habitatges del Grau i vist lo que tu açí indiques, que aquestes es compren per sota del preu de qualsevol expropiació i al voltant del preu del modul de VP, i vist els càlculs que circulen per ahi d'una inversió al voltant de 4 milions d'Euros per 15 habitatges i uns baixos comercials, els rumors són que estan pagades a preu real del mercat i sobrevalorades, per tant estaria bé que s'expliqués per part dels responsables de Iniciatives Públiques, com i ha quant realment surten els habitatges, a qui s'han adquirit, l'estat que es troba la promoció 100% , 60%?, i si realment existeix una necessitat de comprar ¿habitatges normals? o ¿habitatges de luxe i amb piscina comunitària?, t'ho dic principalment per la polèmica sorgida i la quantitat de “animalades” que s'estan escoltant i que evidentment són molt difícils de discutir sense tenir aquesta informació.

Anónimo dijo...

Crec que el Browser té molta raó, la preocupació per les inversions que esta
fent aquest govern esta creixent, i no perquè com diu l'oposició
l'haja de pagar les futures corporacions, si no perquè les hem de pagar
amb els nostres impostos, bé locals, bé nacionals.
La seua paraula respecte a Marxuquera ja ens va a costar un munt d'euros,
i jo no entenc molt bé perquè, per ventura van a vendre les parcel·les mes barates.
I per descomptat, i amb tots els respectes als ciutadans que lloguen aquests
habitatges, segons el preu al que semblen ser que ixen és ho
mes adequat per a llogar a 400 euros ?.

Una abraçada.

ANONIMO dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Señor Marron dijo...

Los pisos que se los coman los constructores, que para eso han sido incapaces de calcular el poder de compra del mercado.
Si yo produjera, cien mil trillones de pandorinos, ¿alguien me iba a comprar el sobrante?.
No es serio, sería más barato crear vivienda VPO y los especuladores recibirían, de una puta vez, su merecido.
Con esta medida no se crea ni un solo puesto de trabajo.

Carlos V dijo...

LA SOLUCION A LA FALTA DE PISOS ES SENCILLISIMA: SEÑORES CONSTRUCTORES, BAJEN LOS PISOS DE PRECIO... COPRUSA HA VENDIDO A LA FAILIA FAUS 20 PISOS AL 50% D ESUS PRECIO Y SIGUEN GANANDO DINERO, ASI QUE EL AYTO NO DEBE COMPRAR ALGO YA HECHO, DEBE CEDER TERRENO PARA QUE SE CONSTRUYA Y ASI SE CREE EMPLEO, NO COMPRAR UNA FINCA PARA SALVARLE EL CULO A UN CONSTRUCTOR ESPECULADOR (HOY EL PISO VALE 30 MILLONES, ¿MAÑANA? 32, 33...)

Anónimo dijo...

sr.orengo soy un ciudadano residente en el grao y mi pregunta hacia usted no viene provocada por la crisis que aunque comparto que es mundial pienso que lo que se esta haciendo hasta la fecha son meros parches que alivian pero no curan,soy un mileurista que llega muy a duras penas a final de mes padre de familia y con una hipoteca y mi pregunta no quiero que parezca dura si no realista no cree que si todos los medios y altos cargos politicos tanto autonomicos como gubernamentales y a nivel local se limitaran a cobrar un 60 por ciento de los emolumentos que ahora perciben seguirian viviendo muy dignamente y con suficiencia y con el excedente o sea el otro 40 por ciento se paliaria totalmente la crisis?atentamente un ciudadano.

Anónimo dijo...

Si Carlos V, això és el que ha de fer l'ajuntament, començar a construir més pisos, convertim-nos en més depredadors del territori, contruim més per a que es queden més finques buides. El que deuria de fer l'ajuntament, i crec que és el que està fent és, d'una banda aprofitar ara per a arreglar carrers, mobiliari urbà, ponts, etc. obra pública en general i d'altra, formar als desocupats per a afavorir, poc a poc, que l'economia es base en altres sectors en compter de la construcció, com ara, les noves tecnologies.

Carlos V dijo...

A vore Sr. Anomin, crec que ha malinterpretat les meues paraules, jo no propose depredar el territori ni res paregut. Ojalà es pugen crear altres sectors per fer de motors economics de la comarca.
Jo el que dic es que no crec que l'ajuntament siga qui dega salvarli el cul a els promotors especuladors. Es ben cert que el Grau està plé de pisos buits i a bon preu, pero es tracta d'un mercat estacional q no vol llogar els pisos a llarg plaç sino per temporades, una als estudiants i altra per als turistes i a més tot açó en diners negre.
No fa falta destruir el territori per crear vivenda de lloger, aixo si que es fer demagogia, només tha faltat dir que lleven les antenes de telefonia movil al temps que envies un sms

Xancleta dijo...

Por cierto hablando de crisis. Me gustaría Sr. Orengo, saber porque ha apoyado economicamente al Baloncesto y ha pasado olimpicamente del Fútbol. Será porque está politizando el deporte de nuestra ciudad y le importan mucho los tandem Dionisio Ollero-Arturo Torro y Toni Gomar-Pep Gomar.

Browner...Seguro? dijo...

Ya tardaba en aparecer algún comentario comparando la ayuda al Básquet y al Futbol, que vaya por delante que estoy totalmente de acuerdo con la última entrevista al alcalde publicada en SaforGuia, el ayuntamiento no debe salvar clubes deportivos con el dinero del ayuntamiento, para eso están los socios y los aficionados, pero ya que “Xancleta” compara y de paso “politiza” el tema con los dos tándem “Ollero – Torro”, “y los hermanos gomar”, yo le diría que en primer lugar, el Básquet lo que ha recibido es simplemente el apoyo para continuar este año por el patrocinador Agua de Valencia, de un modo u otro el dinero lo sigue pagando ese patrocinador, de todos modos el Básquet Gandía lleva con este año tres años en la elite y hace un montón de años que lo único que hacen es competir y llevar el nombre de Gandía por toda España, mientras que el futbol ha recibido muchas ayudas durante muchos años, y lo único que ha hecho desde que esta Ollero en la directiva es hundirse cada día un poco más, cada día un poco mas de deuda y cada día en lugar de llevar el nombre de Gandía por España lo ha rebajado a la altura de pequeños pueblos de la comunidad valenciana que jamás hubiesen pensado estar al nivel del Gandía, pero es que además la gestión del Gandía deja mucho que desear, como es posible que un equipo en Preferente donde prácticamente no cobran los jugadores y donde los desplazamientos son muy cortos, tiene un déficit de 200.000 euros, 33 millones de las antiguas pesetas ¿en que se las han gastado?, así que creo que no se pueden comparar ambos clubs en nada, ni en afición, ni en manera de gestionarlos, ni en el nombre que dejan de Gandía por donde pasan, pero así y todo, estoy totalmente de acuerdo en que el Ayuntamiento no pague la gestión de los clubes y si no se puede estar en Primera, pues en segunda.

Carlos V dijo...

El Penjoll. Premis Blocs Comarques Centrals 2008. Ja hi podeu votar...

Hui parlarem de El Penjoll, art de paraula, una revista autoeditada de Xàtiva i que ha convocat els premis Blocs Comarques Centrals del País Valencià, uns guardons amb els quals es vol premiar al món blogaire de les nostres terres.
Una iniciativa molt interessant i que en aquesta edició, a més de nosaltres, tenim com a representació comarcal a més de Els Blogs de La Safor, a Riuraus a La Safor, de un servidor; Independistes de La Safor; Fundació Casal Jaume I; Almoines Poble ; a la nostra companya Lucrecia de Borja i Bairén ; Pel Paisatge de Roger Cremades; Marta Insa. A tots ells, molta sort i a vore si ens cau alguna cosa!!!

Ja podeu votar a la web de El Penjoll, tot vot serà recompensat!! Fem força per que La Safor arribe ben alt!!

Mascarell dijo...

POLLOS SIN CABEZAJoaquín Leguina Herrán
12/12/2008, 09:39


“Con que no había crisis, ¿eh?”, podía haberle dicho Rajoy a Zapatero cuando éste presentó en el Congreso su séptimo “paquete de medidas” contra la cosa. “No conviene alarmar al personal”, habría sido la respuesta.
Mas, con alarma o sin alarma, la verdad verdadera es que España ya las está pasando canutas (hablando en términos agregados, porque canutas de verdad las están pasando los de abajo). Basten cuatro botones de muestra:
-En pocos meses se ha pasado de un superávit presupuestario a un déficit que galopa.
-Si los bancos españoles eran tan sólidos como se decía, ¿por qué se han puesto 100.000 millones de euros públicos para salvarlos?
-Si en tiempos de bonanza los españoles gastábamos un 10% más de lo que producíamos (ése era el nivel del déficit exterior por cuenta de la renta), ¿qué va a pasar ahora, cómo se piensa financiar ese déficit?
-En los tiempos de vacas gordas se producía un millón de viviendas y medio millón de coches al año… y, lógicamente, los empresarios de esos sectores se han forrado; entonces, ¿por qué el Estado (es decir, todos nosotros) tiene que ayudarles ahora?
La lista de preguntas sin respuesta sería interminable, pero lo más preocupante no es eso, sino la confusión que parece reinar en las mentes de quienes nos dirigen. Desde los economistas de cabecera (que no se aclaran) a los gobiernos (y no sólo el español), que no atinan la mano con la herida… y para colmo, la UE vuelve a enseñar sus vergüenzas, limitándose a vestir el muñeco que le presenta cada uno de los Estados… en manos de unos dirigentes que más que atajar la crisis parecen correr detrás de ella como pollos sin cabeza.
Poco han durado los buenos propósitos (presupuestarios y otros) en la UE. Lo dicho: nos toca contemplar el arte de no hacer nada… pero muy deprisa.
---------------------------------
¿SE PUEDE DECIR MÁS Y/O MEJOR?)