jueves, 5 de junio de 2008

PORT I PLATGES D’INTERÈS COMARCAL


Crec que els grans projectes han de tindre altura de mires, respondre a una visió compartida de futur i ser el resultat d’un procés previ de coneixements tècnics i concertació de voluntats. Hui, Gandia i La Safor deuen pronunciar-se respecte a dos grans projectes, dos temes importants per al seu futur:

1.- Els usos i la possible ampliació del Port .
2.- Les solucions als impactes del port en les platges del sud.

El Port no és de Gandia, és de tots: el gestiona l’Autoritat Portuària de València i els seus usos han de respondre a l’interès general, a la sostenibilitat del territori que l’envolta i a la finalitat de donar calor i color al conjunt d’actors que fan ús d’ell, en benefici de tots. Jo defense una ampliació del Port sense variar el seu calat i sense allargar l’escollera mes enllà d’on hui està. Ho defense perquè crec que, ben dissenyat i administrat, seria un revulsiu turístic i esportiu, perquè és econòmicament viable i perquè pot i ha de ser mediambientalment beneficiós per a tots.

Si analitzem la realitat, el problema de les platges del sud no és la futura variació de la forma de l’escollera nord (que té un impacte inapreciable), sinó la pròpia escollera actual, que es la que està retenint les arenes i provoca regressió en les platges del sud.
Ara estem en el moment d’aprofitar les circumstàncies, de ser clars i de buscar acords basats en veritats. Els Alcaldes estem perquè, abans de variar l’escollera, es contemplen les mesures correctores de l'impacte inapreciable que esta modificació del braç provoca. Però, el que és més important, estem perquè s’executen les mesures correctores del fort impacte que ja està provocant l’actual escollera de 7 metres de calat. Volem lligar la declaració d’impacte ambiental de l’ampliació del Port, a l’execució de les mesures que la Universitat proposa per a fixar i implementar l’arena en les nostres platges del sud.

En este punt, ja sabem coses. Des de la Universitat, ens han avançat que la solució passarà per crear escolleres que fixen l’arena al sud de Gandia, amb aportacions puntuals de sud a nord. És a dir, nosaltres cedirem arena a Tavernes (que poc a poc les corrents tornaran a Gandia) i Oliva- Denia cedirà arena a les platgs situades entre Piles i Daimús.

Mentre, des de Gandia, solidàriament, donarem conformitat a les aportacions d’emergència d’arena a les platges del sud, però ens oposarem a grans aportacions, si no s’executen conjuntament amb les infraestructures que les fixen.

Altres prefereixen fer mocions polítiques als Plenos per demanar alternatives de Port d’impacte cero (sic), mentre s’oposen a qualsevol transvasament d’arena a les platges del sud. Això si que es quedar com a Camot.

Fins demà
Share/Bookmark

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Em sembla molt be el seu punt de vista "comarcal". Qué pensen els nostres veins d'aquest punt de vista. Barx deixarà d'urbanitzar just damunt del Parpalló? Daimús no creixerà desmesuradament? Bellreguard construirà un polígon a l'entrada de Gandia com va fer el Real de Gandia ? Xeresa reunuciarà a l'urbanització de l'antic camping? Crec que esta molt be pensar en els nostres veins.

Xavi dijo...

Efectivament una ampliació del port és necessaria; també és necessari l'alliberament de la AP-7, molt més que una ampliació del port de Gandia i el PSOE després de 5 anys al govern no ha fet quasi res. També és necessari, més que l'ampliació del port de Gandia, l'unió amb ferrocarril amb el sud de la Safor i Dènia. MOLT MÉS. I Gandia, com a centre econòmic de les comarques centrals a d'impulsar aquests projectes, cosa que no fa.
Però anem al tema que plantejes, el port. Estic totalment d'acord en tú i espere que així siga. El problema de les platjes del sud s'ha de resoldre abans de tocar ni un gram d'arena ni una minúscula pedra al port de Gandia. A més a més, el projecte pressentat pel govern Gandià oferix dubtes seriosos sobre els impactes mediambientals, no sols a les platjes del sud, sino inclús a la pròpia platja de Gandia (Platja Nord i L'Ahuir). Jo no puc estar d'acord mai amb un projecte QUE MAI ES PODRÀ TORNAR ENRERE que a priori pressente cap tipus de dubte. Només hi ha que llegir el que diu la UPV, l'informe de Serra i Greenpeace. Segur que hi han altres estudis que diuen el contrari; pronte ens pressentaràs un de la UPC ... però la questiò és que hi han dubtes.
A més a més, aquest projecte actual implica un impacte fortíssim a les dues platjes oblidades de Gandia: Venecia i Rafalcaid. Un alcalde socialista, d'esquerres, deuria pensar en tots els ciutadans; no només en els millonaris que puguen deixar els seus velers amarrats a Gandia. També deuria tindre en el cap els centenars de persones que estiuen a aquestes platjes.
Finalment dir-te que aquests que dius que queden com Camot son els mateixos que es negaven a fer l'Hospital on algún dia ens faran l'Hospital. I la cosa és ben simple. No es baixen els pantalons a la primera ocasió, ni s'acollonen com et vas acollonar tú, ni estan a les ordres d'un partit centralista com el teu, on des de Madrid el diuen que més arena de LA TEUA CIUTAT cap al sud, i tú cabotà. La solució no és aquesta; el mal que fem a la peixca i la qualitat de les nostres aigues es enorme. Hi ha que ser valent alcalde i desautoritzar aquests enviaments depredadors d'arena, perque només amb la pressió, eixa que tú no coneixes, s'aconseguixen les cotes més amples: LA SOLUCIÓ DEFINITIVA E INMEDIATA DEL PROBLEMA QUE PATIXEN els nostres amics del Sud.

Anónimo dijo...

Crónicas Urbanas:
1)La verdad es que todo es mejorable , que se puede hacer mejor, pero tampoco se puede exagerar y sacar defectos a todo haciendo brindis al sol que no llevan a ninguna parte.EL TRAFICO EN NUESTRA CIUDAD ES EL QUE ES Y LA VERDAD ES QUE SI NOS PASEAMOS POR LA CIUDAD Y OBSERVAMOS ATENTAMENTE LA REALIDAD , TENDREMOS QUE ADMITIR QUE NO HAY PARA TANTO Y SI QUITAMOS ESAS HORAS (MUY POCA POR CIERTO) PUNTA EN QUE TODOS SALIMOS A LA MISMA HORA , NOS DAREMOS CUENTA DE QUE LA FLUIDEZ IMPERA EN LA MAYOR PARTE DE LA CIUDAD.
2)El parque de SANT PERE (Alqueria Nova) es una joya dentro de nuestra ciudad.Un espacio privilegiado . Debemos cuidarlo y estar atentos a que siga siendo un lugar de esparcimiento para todos y que no permitamos CONDUCTAS Y USOS que no estan permitidos . EL RESPETO A LAS NORMAS QUE SE HAN DE SEGUIR PARA DISFRUTARLO HAY QUE EXIGIRLAS A TODOS Y NO RELAJARSE EN DEJAR PASAR INFRACCIONES QUE LUEGO SON MAS DIFICILES DE ERRADICAR.
Los infractores deben saber que hay una vigilancia permanente. El buen ciudadano debe sentirse respaldado por las autoridades y que el que no cumpla no se le va a permitir permanecer en el recinto.
3)Por cierto , mas vale una imagen que mil palabras .Hay que ver la fotografia que salio en el pais este domingo pasado de JUAN COSTA en un banco del paseo de LA CASTELLANA . Por favor no hay que perdersela , esa foto dice todo del personaje y de lo que representa.REALMENTE PATETICO.
Hasta pronto.

Pere dijo...

Estic seguint el tema de l'ampliació del port amb molt d'interès perquè me'n recorde a la perfecció com el meu mestre de Naturals en l'institut vell, l'il·lustre Josep Maria Ferrairó, ja ens contava llavors que la recessió de les platges de la Safor al sud de Gandia era deguda al port d'aquesta, en concret a l'escollera, i que probablement es podria haver solucionat ja fa molts anys construïnt un "espigó" o un afegitó a l'actual, amb una determinada forma i longitud, per a que el corrent hi trencara d'una altra manera.

Jo no en sóc un expert, però em fie dels que sí que ho són. I fa 15 anys sembla que la solució ja estava clara.

Per favor, deixeu-vos de batalletes i de si tu no fas això jo no faig allò i tal i qual. Els gandians tenim un deute ben gros amb els nostres veïns del sud. Ací no valen picabaralles i batalletes de poblutxo. Les platges i el medi ambient són de tots. Acabem amb aquesta barbaritat ja d'una, collins.

Anónimo dijo...

Alcalde, los ciudanos de los municipios costeros del sur tenemos miedo de la ampliación del puerto, al tiempo que necesitamos aportaciones de arena para que no se nos vaya con el primer temporal el paseo marítimo.
Lo que dices en tu comentario tiene sentido, y sé que Facundo esta haciendo política de la mala, en una cuestión en la que
si no os poneis deacuerdo otros harán lo que les venga en gana.
Confio en tu sentido práctico para resolver la situación.
Yo soy de las que quiere arena y no me molesta la ampliación si es seguro que no afectara mas a nuestras playas.
Por cierto te he visto algunas veces paseando con tu familia en la playa de Guardamar.