martes, 27 de mayo de 2008

BERLIN I L’EUROPA MODERNA


La setmana passada vaig estar a Berlín, en unes jornades sobre el paper de les biblioteques, com a espais d’interculturalitat, en el foment de la cultura per a la integració. De primera mà, vaig poder conèixer les experiències d’altres països en este àmbit: va intervindre la Directora de l’Institut i Biblioteca Iberoamericana, la directora del Banc del Llibre de Venezuela, la directora de la Biblioteca Central de Berlín, el director de Biblioteques contra la Violència (ex-alcalde de Bogotà), la directora del Centre Multicultural de Praga, la directora del projecte alemany “El plaer de llegir”, el director del Centre d’Estudis de Promoció de la Lectura i la Literatura Intantil (CEPLI) i el director de la Biblioteca d’Andalusia, entre altres... i va tancar les jornades l’escriptor Juan Goytisolo.

Després d’escoltar-los, he tornat més social-democrata i encara he pres més consciència de la importància que té el promoure els hàbits de lectura i l’adquisició de comprensió lectora entre els xiquets, per a poder esdevindre ciutadans i ciutadanes més lliures i tolerants.
He de dir que, en esta qüestió, en Gandia anem davant i, des d’ací, vull felicitar la fantàstica tasca que està realitzant Àlvar Garcia i el seu equip al capdavant de les nostres biblioteques. En esta legislatura, voldria impulsar encara més la seua llavor, ampliar la tasca amb més funcions socials i culturals, al temps que anirem obrint noves biblioteques als barris, tal i com ens van comprometre en campanya electoral.

Una altra cosa: a Berlín em va rebre la Ministra de Sanitat d’Alemanya, Ulla Schmidt, a qui vaig poder conèixer l’any passat, quan ella ens va visitar amb motiu de la nostra Setmana Santa. Ulla Schmidt, personalment i amb atenta dedicació, em va fer de guia per l’ impressionant Parlament Alemany, el Reichstag, i m’anava donant consells per a tindre una societat més oberta i saludable, en tots els sentits . Una vegada més, em va cridar l’atenció la humiltat, la senzillesa i la proximitat que respiren moltes persones amb alts càrrecs i responsabilitats, com és el cas d’esta magnífica dona i brillant política. La Ministra es va posar a la nostra disposició per al que vullguem. I, com he dit moltes vegades, a esta ciutat no li va gens malament anar sumant aliats ...

Per cert, Berlín, una ciutat fantàstica, exemple de cultura i modernitat, i amb moltes bicicletes i consciència mediambiental.

Fins demà.
Share/Bookmark

19 comentarios:

Anónimo dijo...

alcalde, li vaig escoltar l'altre dia en un mateix programa de televisió que ideològicament era de centre, de centre esquerres, d'esquerres i finalment va dir tambien era liberal. Ara llegeix en la seu blog que s'ha tornat social-demòcrata. és això un símptoma de la política que està portant a terme a Gandia? Per favor, no conteste amb demagògia, parlant de Gandia, ciutadans, i bla, bla, bla, que ja ens té acostumats.

Anónimo dijo...

SIZILIA, BERLIN... rep al princep de Romania.... Ni Willy Fog!!!!!

Anónimo dijo...

Alcalde, que fotuts estan alguns perque eres uin alcalde moderat.
Sigues sempre de l'esquerra, pero m'agrada molt que ho sigues sent un tio senzill i sense dogmatismes.
Als defensors de les veritats incuestionables, als que volen tindre la clau per a tancar portes, ja fa temps que no alzen cap ...ni aliant-se amb Torro.

Anónimo dijo...

poc a poc sense presa i sense pausa, cauras i amb tu els asesors siniestres i el despilfarro.

Anónimo dijo...

Alcalde, muchos tenemos clara cual es tu posición ideoligica, no creo que sea necesario que entres en el debate ideologico que para eso ya estan otros, los que un dia discuten sin son liberales o de centro reformista y al dia siguiente reniegan del centrismo para abrazar el humanismo cristiano. Para muchos tu eres ese alcalde de todos, esa persona que ante todo eres de Gandia, sin radicalismos, sin dar carnes de izquierdas ni de valencianistas. Por eso, porque eres una persona de centroizquierda y has gobernado desde el centro y para todos has tenido todos los votos del PSOE y además algunos del PP, lo que quieren por encima de siglas que Gandia se gobierne desde el talante para todos, para muchos Alcalde no nos vale aixo de amb diners Torró

Gandiense dijo...

Hola alcalde!
He de felicitar-lo per l'impuls cultural que s'ha donat a Gandia amb la reapertura del Teatre Serrano. No obstant porte temps intentant suggerir una actuació, però no sé ben bé a qui dirigir-me i com. He deixat una suggerència a la bústia virtual de suggerències de la web de gandiacultura, però crec que no ha fet efecte ( no he rebut cap resposta i dubte que la bústia siga per a aquests tipus de suggeriments). M'agradaria saber doncs, on puc dirigirm-e, donat que no es tracta de la proposta d'un concert impossible, sino que per part de l'artista en qüestió sé que estaria disposat i encantat de vindre si així s'acordara. Va estar aquestes Fires ací tocant, però no sol,sino amb un artistàs de primera,i sé que és molt vullgut per la gent, sobretot quan se'l coneix. Això a banda de que és un magnífic músic, que amb 3 discs al mercat dona els seus concerts sobretot per terres catalanes.

Espere que siga considerada la meua proposta.

Gràcies.

Anónimo dijo...

Alcalde muy triste lo que se esta haciendo con tu principal adversario politico, muchos creiamos que tenias mas categoria y talante, vemos que no... espero recapacites.

Anónimo dijo...

Que curiós, Orengo! Això que vas dir al teu blog (que hi havia un bulo sobre que tu i Maria vos separaveu) va ser PORTADA de Las Provincias, va eixir a nivell Comunitat Valenciana i va ocupar una pàgina sencera amb foto i tot (i això que ni era notícia ni arribava al nivell d'anècdota). En canvi, a hores d'ara, Las Provincias no ha dit ni PIO sobre una greu notícia: un concejal de l'Ajuntament de Gandia, portaveu del PP, està imputat per un presumpte delicte d'estafa. Quin criteri periodístic més particular, no?

Carlos V dijo...

LA politica en gandia se está volviendo una ciudad surrealista y tenebrosa, digna de las peliculas de Tim Burton... esperemos que al menos uno o dis años de la nueva cita electoral le metas una buena patada en el culo (metaforica) a Mut... si no a largo plazo acabará perjudicando a la ciudad. Al me nos es lo que veo hasta ahora, no deja de presentar proyectos pero no hay visos de finalizar ninguno. gandia necesita gente mas modesta y trabajadora que la banda que hay en la Plataforma. Cuando te descuides, harán como Bruto a Julio César y te apuñalarán por la espalda

Anónimo dijo...

GANDIA BRILLA CON LUZ PROPIA. El señor Alcalde vuelve de Berlín y se reencuentra con una Gandia próspera, dinámica, innovadora e integradora. Las actuaciones políticas que desde hace 14años se han llevado a cabo en nuestra ciudad, siempre con el concurso mayoritario del PSOE han permitido poner en marcha: el Plan de Renovación urbana; Promover espacios comerciales amplios; Promocionar grandes eventos y celebraciones; Crear una infraestructura cultural importante (MAGA; Casa de la Marquesa; Escuelas Pías; Teatro Serrano; Bibliotecas…etc). Desde la política se puede transformar la ciudad y así se ha hecho. Los 20 compromisos electorales del Alcalde son el futuro de Gandia y que obliga a su gobierno a desarrollarlos en estos 3 años que faltan. La integración se está realizando desde muchos departamentos que convergen para evitar que no se creen “guettos” en los barrios más antiguos. Los concejales de cada área; los asesores; los alcaldes de barrio… son los únicos artífices de la Gandia culta e integradora de la que se siente satisfecho. Los ciudadanos con los votos eligen a sus representantes que son los políticos que dirigen y gobiernan. El talante amable del Sr. Orengo le permite hacer declaraciones como las que ha hecho después de venir de Berlín pero su lealtad a las ideas que representa no deben permitirle hacer reconocimientos a actuaciones personales y que no son políticas.

Anónimo dijo...

GANDIA BRILLA AMB LLUM PRÒPIA. El senyor Alcalde torna de Berlín i es retroba amb una Gandia pròspera, dinàmica, innovadora i integradora. Les actuacions polítiques que des de fa 14 anys s'han portat a terme en la nostra ciutat, sempre amb el concurs majoritari del PSOE han permès engegar: el Pla de Renovació urbana; Promoure espais comercials amplis; Promocionar grans esdeveniments i celebracions; Crear una infraestructura cultural important (MAGA; Casa de la Marquesa; Escola Pia; Teatre Serrà; Biblioteques…*etc). Des de la política es pot transformar la ciutat i així s'ha fet. Els 20 compromisos electorals de l'Alcalde són el futur de Gandia i que obliga al seu govern a desenvolupar-los en aquests 3 anys que falten. La integració s'està realitzant des de molts departaments que convergeixen per a evitar que no es creuen “*guettos” en els barris més antics. Els regidors de cada àrea; els assessors; els alcaldes de barri… són els únics artífexs de la Gandia culta i integradora de la qual se sent satisfet. Els ciutadans amb els vots trien als seus representants que són els polítics que dirigeixen i governen. El tarannà amable del Sr. *Orengo li permet fer declaracions com les quals ha fet després de vindre de Berlín però la seua lleialtat a les idees que representa no han de permetre-li fer reconeixements a actuacions personals i que no són polítiques.

Pere dijo...

Gràcies per dir-nos obertament que et defineixes com a social-demòcrata. Per a molts que ens considerem obertament d'esquerres és molt valuós saber que eixa és la teua ideologia, i ens aclara moltes coses.

Per cert, ja m'he adonat que ara Gandia TV ja no emet Info TV quan no emet programació pròpia... Hem tornat a l'Euronews, en perfecte castellà, com no. Que guai, quin suport a l'única televisió privada que emet en valencià... Primer el PP ja li va denegar tots els permisos; ara el PSOE li lleva un dels pocs suports que tenia... Sou iguals en el tema cultural.

De fet, hi havia rumors que deien que Gandia TV emetera en castellà... és això possible, senyor alcalde?

Collins, des del pacte amb Mut que sembla que la política del govern siga de llevada de carassa total...

Anónimo dijo...

Me parece muy bien que las televisiones municipales emitan en castellano, así nos enteramos todos. Los que hacen publicidad llegan a más gente, y un buen márketing es siempre bueno.

También las noticias llegan mejor a todos los ciudadanos que hablan el castellano. No ya los de fuera de Valencia, incluso para los emigrantes. Si los de izquierdas queremos ser "tolerantes" hay que empezar por las cosas sencillas.

Browner...Seguro? dijo...

Alcalde... que casualidad... ya sabes que Carlos V piensa exactamente lo mismo que yo... que peligro tiene MUT y sus "megaproyectos" que no llegaran a ninguna parte... cuidadin que ya llevamos un año y no ha cambiado la sensación para nada, al contrario casi.

Anónimo dijo...

Açí he llegit que s'és alcalde les 24 hores i és altre dels teus incompliments, ¿com que Alcalde de Dilluns a Divendres? ¿que només cobres de dilluns a divendres? Vixca Liduvina.
Si no pots cumplir, deixate-ho!

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Pere dijo...

Sí, "anónimo", ací som tam guais i tan progres que mirem abans pels de fora que per els d'ací, així que l'única televisió que tenim que emet en valencià també caldria emetre-la en castellà segons tu, no? Pel fet que així l'entendrien millor els forasters i els immigrants.

Xè, tu! Està més ben considerat un de fora que inclús un d'ací! I això que jo també pague els meus impostos!

Per a teles municipals en castellà ja estan les de Madrid o Sevilla. I la 1, la 2, Tele 5, Antena 3, La Sexta, La Cuatro i les altres 20 que han aparegut com a xampinyons ara amb la TDT.

I així ens va, els pixavins valencianoparlants parlant en castellà als seus fills, per a que siguen "menistres" com a mínim quan siguen majors. I cursets de castellà a tutiplén per als immigrants, però de valencià ni un ni cap (algú coneix algun immigrant que s'expresse en valencià a Gandia?). I mentrestant, un sentint-se cada vegada més foraster en la seua pròpia casa, i la ciutat més despersonalitzada a cada dia que passa.

Això sí, quant a les coses xungues Gandia sempre serà Gandia.

P.D.: "anónimo", fill meu, si eres tan modern... per què no demanes que la televisió municipal emeta exclusivament en anglès? Així "llegará mejor a todos los ciudadanos que hablan inglés". Que "somos de izquierdas", no? Xè, o millor en mandarí, que arribarà encara a més milions de persones.
Ah, i pega-li una miradeta a la Constitució i a la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que les lleis cal conéixer-les i acomplir-les...

Ai mare el que s'ha de llegir.

Anónimo dijo...

Veras Pere: Yo no pido que la televisión emita en inglés por que estamos en España, y el idioma "común" es el Español. Otra cosa es que te guste o no este asunto pero la realidad es esa. Si hablan en inglés mucha gente no entendería, si hablan en español lo entienden todos. Es algo sencillo de comprender si hay voluntad. Inténtalo.

No me molesta en absoluto que hablen en Valenciano,pues soy de Gandía y lo respeto muchísimo. Pero tanto los emigrantes como mucha gente española creemos que es más útil el chino que el valenciano. Tiene más salida comercial y de futuro. Otra cosa es el pensamiento de raíces y esas cosas arcaicas, que si son muy respetables también pertenecen a la época de las Cruzadas. E imponer ciertas cosas por esa ideología creo que no está bien.

Una cosa es hablar Valenciano por que estamos en una región, y cada uno es libre de hablar como quiera, y otra cosa es la imposición o malgastar ese tiempo en aprender algo que no sirve para nada. Luego nos dicen que los alemanes o los holandeses salen del EGB mejor preparados y hablando 3 idiomas útiles, y eso nos fastidia oirlo. Pues bien, para estar a su altura hay que empezar por las cosas fáciles.

Si queremos ser progresistas no hay que pensar así. Si viene un cliente a tu empresa de Gandía y te dice que te va a comprar en tu empresa por valor de un millon e euros tú le hablas en el Español más castizo que existe, y encima le regalas el Quijote. Seguro que no le dirías que como estamos en Valencia tú hablas el valenciano.

Lo que hay que oir.

Anónimo dijo...

Estoy de acuerdo con el ultimo comentario en que bien es cierto que el ingles o el chino son idiomas con mayor futuro y proyeccion, pero Pere tiene razon en que ya hay demasiadas cadenas de tv en castellanos, no esta nada mal que aqui se defieda lo propio.
Y en lo que estoy totalmete en desacuerdo es decir "malgastar ese tiempo en aprender algo que no sirve para nada."
¿Nada? ¿Aprender una cultura y un idioma es nada? Un poco de respeto que si no llegará el dia en que quizas , como el chino y el inglés seran predominantes, quizas alguien se plantee la "utilidad" del castellano.
La cultura no se debe regir por criterios comerciales sino por ser seña de identidad. El valenciano debe ser un pilar de la sociedad de la Comunidad Valenciana, y a quien no le guste lo tiene fácil... ancha es Castilla...